Kennismaken met pianiste Lena Lelyukhina

 

Sinds oktober 2015 speelt Lena Lelyukhina piano bij Mitswa. Zij had al een paar keer als inval pianist bij Mitswa gespeeld bij vieringen en de samenwerking was van beide kanten goed bevallen. Toen pianiste Jelena in september 2015 aangaf te moeten stoppen was Lena direct bereid om het koor te gaan begeleiden.

 

Lena komt van oorsprong uit Moskou (Rusland). Een aantal jaren geleden is zij, samen met haar ouders, naar Nederland verhuisd i.v.m. het werk van haar vader als ingenieur in Petten.

Lena komt uit een muzikale familie. Haar vader heeft ook piano gestudeerd, speelde graag piano thuis en was jarenlang muzikaal leider van een band. Haar broer werkt als professioneel pianist, zanger en componist.

Na haar middelbare schoolopleiding is Lena gaan studeren aan het Conservatorium van Amsterdam waar zij klassiek piano studeerde. In 2015 is zij afgestudeerd aan het Conservatorium. Tijdens haar opleiding gaf zij al pianoles aan kinderen en is zij gaandeweg begonnen met het begeleiden van koren. Naast Mitswa begeleidt zij nog 3 andere koren: Kinderkoor "De Kickers” en Jeugdkoor "The Classic Frogs” van Muziekschool Waterland in Purmerend. Met het laatste koor treedt ze zowel nationaal als internationaal op tijdens festivals, concoursen en concerten i.s.m. orkesten e.a.

En sinds een aantal maanden speelt zijn op de piano en vleugel bij Gemengd Koor Bellisimo in Heemskerk. ‘De verscheidenheid in de muziek bij al deze koren maakt het begeleiden zo leuk en ook uitdagend om te spelen’ geeft Lena aan.

 

Afbeelding invoegen  

Zelf speelt Lena graag muziek van o.a. Rachmaninov, Tsjaikovski, Wagner en Mahler maar ook popmuziek behoort inmiddels tot haar repertoire. In haar vrije tijd luistert ze graag naar beiden. In haar spaarzame vrije tijd leest ze, bezoekt ze concerten van orkesten, gaat ze uit met vrienden en gaat Lena regelmatig op stedentrips.

Op vraag wat het spelen bij Mitswa zo leuk maakt was de eerste reactie: ‘iedereen is zo aardig en ik voel me altijd welkom al ik er ben’. Ook de samenwerking met dirigente Charlotte bevalt goed. ‘We hebben regelmatig contact over het repertoire en we vullen elkaar goed aan’. Ondanks dat het repertoire van Mitswa niet geheel aansluit bij wat ze van oorsprong heeft gestudeerd, klassiek piano, vindt Lena het een uitdaging om dit te spelen. Het koor is in ieder geval heel enthousiast en hoopt dat Lena nog lang aan Mitswa verbonden blijft. Als dat wordt gevraagd bevestigd ze dit met een enthousiast 'ja!’ en een grote glimlach.


 Afbeelding invoegen